headlogo

Eerikkilän teholeirillä aistittavissa EM-kisatunnelmaa

Eerikkilän Urheiluopiston jalkapallonurmella oli sunnuntaina aistittavissa EM-kisatunnelmaa, kun toisen vuosikymmenensä alkupuolella olleet junioripelaajat olivat vallanneet kentän iloisella energialla. 55 leiriläisestä muodostuneet joukkueet olivat nimetty kisojen kärkimaiden mukaan, kuten Espanja ja Englanti.
Kyseessä oli Football Eventsin kolmatta vuotta peräkkäin Eerikkilässä järjestämä kesäloman teholeiri, jossa jalkapalloilijat pääsivät harjoittamaan taitojaan ammattivalmentajien valvovan silmän alla. Leirin päävalmentajana toimi Huuhkaja-legenda Joonas Kolkka.
Spesiaalivalmentajaksi mukaan oli saatu hollantilaisen Vitesse Arnhemin edustusjoukkueen ja akatemian data- ja videospesialisti Edwin Peters. Kokenut hollantilainen on ollut lähiaikoina jopa Englannin suurseurojen kiikarissa, joten leirin lapsille oli tarjolla astetta harvinaisempaa näkökulmaa.
– Erittäin kiireinen viikonloppu. Pojat ja tytöt ovat olleet todella innoissaan kaikesta uudesta, jota ovat päässeet kokemaan. He arvostavat näitä testejä ja selvästi jokainen haluaa tehdä sen parhaan tuloksen. Se on ollut kiva huomata, Peters kertoo Forssan Lehdelle.
Kolkka kertoo, että hänellä oli ennestään kontakti hollantilaiseen videoguruun.
– Ihan huippukaveri. On mittausvälineet, kuvauskalustot ja dronet. On tärkeää, että sitä dataa jota saamme, osaa joku myös hyödyntää. Pääsemme näissä hommissa nyt ihan eri tasolle, Kolkka kertoo.
Petersin laitteistolla leiriläiset saivat dataa muun muassa havainnoinnissa, ketteryydessä sekä sijoittumisessa. Hän pystyi ilmakuvan avulla antamaan vinkkejä esimerkiksi maalivahdin sijoittumiseen tai kenttäpelaajien kääntymissuuntiin.
– Tätä tehdään pelaajien parhaaksi. He voivat kehittää pelaamistaan meidän vinkkiemme avulla. Pelaajilla riitti asian suhteen paljon kysymyksiä, mikä oli todella mukavaa, Peters toteaa.
Peters työskentelee päivätyössään ammattilaisjalkapalloilijoiden kanssa, joten suurta vertailukuvaa hän ei halunnut antaa, eroaako suomalaispelaajat hollantilaisista.
– Kyllä täälläkin talenttia näin ja olin utelias tietämään, mihin he pystyvät pallon kanssa ja ilman, Peters kertoo.
Hän sanoo elävänsä jalkapallosta. Kotimaassaan hän suuntaa aina aamiaisleivän jälkeen suoraan kentälle, jossa useimmiten viettää työn merkeissä koko päivän. Hän kehuu myös Eerikkilän olosuhteita.
– Paikka on erittäin kaunis ja spesiaali.
Peters on pannut merkille yhden muutoksen tuulen jalkapallossa, johon sai lisää näkemystä myös Eerikkilästä.
– Tyttöjen jalkapallo on muuttumassa. Siitä on tulossa isompaa ja heidän intohimoaan on ollut upeaa todistaa täälläkin.
Hän haluaa antaa yhden vinkin pelaajille, jotka haaveilevat urasta jalkapallon parissa.
– Nauti. Aina pitää muistaa nauttia.
Joonas Kolkka kertoi, että viheriön puolella mentiin kovaa ja tosissaan, mutta iltaohjelmissa oli mukana myös enemmän pilkettä silmäkulmassa.
– Lauantaina oli iltaohjelmassa pelien katsomista yhdessä halukkaiden kanssa. Oli kiva jutella kisoista ja kaikkea muutakin jalkapallosta, Kolkka kertoo hymyillen.
Hänen mukaansa viikonloppu tarjosi arvokasta tietoa myös tulevaa silmällä pitäen.
– Nyt saamme dataa suomalaisista ja saamme sitten hieman vertailua hollantilaisiin, joiden kanssa Edwin on tehnyt vuosia työtä. Suunnitelmissa meillä on seuraavaksi tehdä vastaava reissu Amerikkaan, josta saamme taas lisää vertailtavaa. Hieno nähdä, onko niitä eroja ja missä.
Leirille tuli pelaajia laajalti eri puolelta Suomea.
– Porukkaa on pääkaupunkiseudulta, Tampereelta, Lahdesta, Kajaanista ja Pohjanmaalta muun muassa. Pelaajille lähetetään tietoa kerätystä datasta muun muassa taktisista asioista vielä jälkikäteen, Kolkka kertoo.